Klimat och energi
2023 fattades ett övergripande mål att Wästbygg Gruppen ska nå klimatneutralitet i vår värdekedja senast 2045.
Vårt klimatmål innebär att vi tar ett tydligt och samlat ansvar för utsläppen kopplat till våra arbetsplatser, men också de indirekta utsläpp vår verksamhet orsakar från material och bränslen i leverantörsled. Vi ska också lämna över en byggnad till kund som sedan kan förvaltas på ett klimatneutralt sätt, och så småningom återanvändas eller rivas klimatneutralt.
Vi har kartlagt vår värdekedja för att identifiera vilka som är våra stora utsläppsposter. Vi ser att materialen vi bygger med utgör en stor del av en byggnads totala klimatavtryck. Det beror bland annat på den energi som går åt vid framställandet och transport av materialen. Därtill uppstår en stor klimatpåverkan från energianvändningen i driften av en byggnad.
El
Vindkraftparken Bäckagård som Wästbygg Gruppen äger tillsammans med Varberg Energi i ett JV-bolag, har en kapacitet att leverera 10 000 MWh/år. Det motsvarar elförsörjningen av 500 normalstora villor och täcker gott och väl elanvändningen på Wästbygg Gruppens samtliga projekt och kontor under ett år. Energitillskottet från de vindkraftverken i Bäckagård för Wästbygg Gruppen ett steg närmare mot målet att 100% av koncernens elanvändning ska komma från förnybara källor. Utöver detta äger vi sedan 2012 ett vindkraftverk som står utanför Falkenberg.
Värme
Där det är möjligt ansluter vi våra byggarbetsplatser till det lokala fjärrvärmenätet för att på så vis minimera provisoriska värmekällor med större miljöpåverkan. Ibland finns inte fjärrvärme att tillgå eller så kräver produktionsmomentet en annan energikälla. Mål är uppsatta för att minimera användningen av fossila bränslen. För att minska användningen av fossila bränslen samt minska kostnaderna för uppvärmning under produktionsskedet har vi under 2019 testkört en flyttbar värmepumplösning.
Transporter
Vi måste öka andelen resor med lägre klimatavtryck samtidigt som åtgärder tas för att minska resandet. Transporter rör allt från den egna personalens resor till materialleveranser till och från våra byggarbetsplatser. Här ligger en av de stora utmaningarna i omställningen mot en fossilfri verksamhet och här har vi fortfarande en lång väg att gå.
Tjänsteresor
När de gäller de egna resorna har vi en resepolicy som anger att tåg ska väljas som första alternativ vid tjänsteresor. Digitala hjälpmedel finns på plats.
Maskiner och utrustning
Där det är möjligt väljer vi i första hand maskiner som går på el då det är en viktig arbetsmiljöfaktor att minimera farliga utsläpp på byggarbetsplatserna. Grävmaskiner, lastare och andra arbetsfordon använder idag ofta fossilt bränsle.